F-100 Super Sabre

Deze F-100 Supre Sabre heeft jaren lang buiten gestaan bij het Militaire Luchtvaart Museum en later het Nationaal Militair Museum beiden in Soesterberg.
De conditie van het vliegtuig ging door o.a. de weerselementen achteruit, omdat het de allerlaatste F-100 in Nederland is, besloot het Nationaal Militair Museum om door middel van een crowdfunding actie geld op te halen voor de restauratie.
Speciaal voor een selecte groep donateurs werd de gerestaureerde straaljager bij het museum in Soesterberg opgesteld en na zonsondergang met lampen uitgelicht.
Het gedeelte waar de straalmotor zit is met opzet niet geschilderd, dit omdat deze vanwege de enorme hitte er direct af zou branden.
Tevens was dit de eerste geslaagde poging om een jachtvliegtuig te bouwen dat in een horizontale vlucht supersonisch kon vliegen.

Rügen

Rügen is Duitslands grootste eiland en is gesitueerd in het noorden van het land en ligt in de Oostzee.
Het eiland kent een rijke geschiedenis welke terug gaat tot de steentijd, het eiland beschikt over een aantal oude kustplaatsen met hun kenmerkende oude bouwstijl, helaas kent de geschiedenis ook een donkere zijde in opdracht van Adolf Hitler werd er in de plaats Prora gebouwd aan Seebad Rügen dit moest een gigantisch vakantie resort worden met plaats aan twintigduizend mensen uit de arbeidersklasse, meer dan de grote hotelblokken en aanlegplaatsen voor boten is er nooit gebouwd, tegenwoordig is een deel verbouwd naar moderne luxe appartementen, in één van de originele niet verbouwde blokken zit het museum Dokumentationszentrum Prora.
Tevens vind je aan de sommige kustranden grote krijtrotsen.

Lofoten

De Lofoten in Noorwegen zijn een eilandengroep in het noorden van Noorwegen.
Steile haast zwarte kliffen gecombineerd, prachtig witte laag sneeuw en diverse fjorden zorgen voor een prachtig gevarieerd landschap.
En natuurlijk mogen de kenmerkende rode huizen niet ontbreken in Noorwegen.

Laatste blik zwembad Brandenburg

Het voormalige zwembad combibad Brandenburg is inmiddels zo goed als gesloopt, alleen van het grote bad resteert nog een deel van de bak welke weldra ook helemaal weg zal zijn.
13 juli was er voor de geïnteresseerden de mogelijkheid te kijken welke vrij te komen materialen ze eventueel wilden hebben voordat de sloop daadwerkelijk zou beginnen, die mogelijkheid heb ik benut om voor de laatste keer de binnenzijde (voor zover mogelijk) in beeld te brengen.
In het volgende bericht zullen de foto’s van de sloop zelf aan bod komen.

Stasigevangenis Hohenschönhausen Berlijn

Hohenschönhausen-gevangenis is een voormalige Stasigevangenis in Berlijn.
Als je ooit een trip naar Berlijn overweegt is een bezoek en tour met gids aan Hohenschönhausen een aanrader,zo kom je meer te weten of het verschrikkelijke praktijken van het  Ministerium für Staatssicherheit beter bekend als Stasi.
De gevangenis is oorspronkelijk gebouwd en in gebruik als sovjet-gevangenis, en is later overgenomen en omgevormd tot Stasigevangenis.
Tijdens het Sovjet bewind werden er 60 raamloze cellen gecreëerd. De inrichting van deze vochtige en onverwarmde kamers bestond uit een houten platform wat als bed diende en een emmer voor ontlasting.
Omdat het licht dag en nacht in de cellen brandde, hadden de gevangenen geen benul meer van dag en nacht, en werden zo psychologisch gemarteld, ook kregen gevangenen last van gezondheidsproblemen door de vieze vochtige lucht.

In 1951 komt de gevangenis onder het bewind van de Staatssicherheitsdienstes beter bekend als de Stasi.
Na de bouw van de muur op 13 augustus 1961 diende hij onder andere als gevangenis voor mensen die wilden vluchten of vertrekken, maar ook voor critici van het Oost Berlijnse bewind.
Zelfs mensen uit het vrije Westen waren niet veilig, ze werden door de stasi geobserveerd en uiteindelijk uit het veilige West-Berlijn ontvoerd naar Oost-Berlijn en vastgezet in onder meer deze gevangenis.
In de loop van de jaren specialiseerden ze zich verder in het psychologisch martelen van gevangenen.
Voorbeeld hiervan is een fictieve telefoongesprekken waarin gesuggereerd dat bijvoorbeeld dat een familielid een vreselijk lot had ondergaan, vlak voordat een gedetineerde de verhoorkamer mocht betreden om zo de te ondervragen persoon op voorhand proberen te breken.

Het hele gebied van de gevangenis stond niet aangegeven op kaarten, het werd simpelweg niet ingetekend.
En een groot gebied was simpelweg verboden gebied voor normale burgers.
Vanaf de straat werd het zicht ontnomen door hoge kantoor gebouwen die er strategisch voorgezet waren.