F-16 Orange Jumper

F-16 Orange Jumper was het testvliegtuig van de luchtmacht. En dankt zijn naam aan de oranje klemmen waarmee alle extra kabels voor testapparatuur werden vastgezet, in het Engels ook wel jumpers genoemd, en zo was de naam Orange Jumper – met bijbehorende kangoeroe in het embleem – snel geboren.Anders dan de meeste F-16’s is de Orange Jumper een twee zitter, wat voor het vele testwerk goed uitkwam. Speciaal voor een expositie omtrent de F-16 bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, werd dit toestel buiten gezet voor een Nightshoot. Net zoals destijds met de F-100

F-100 Super Sabre

Deze F-100 Supre Sabre heeft jaren lang buiten gestaan bij het Militaire Luchtvaart Museum en later het Nationaal Militair Museum beiden in Soesterberg.
De conditie van het vliegtuig ging door o.a. de weerselementen achteruit, omdat het de allerlaatste F-100 in Nederland is, besloot het Nationaal Militair Museum om door middel van een crowdfunding actie geld op te halen voor de restauratie.
Speciaal voor een selecte groep donateurs werd de gerestaureerde straaljager bij het museum in Soesterberg opgesteld en na zonsondergang met lampen uitgelicht.
Het gedeelte waar de straalmotor zit is met opzet niet geschilderd, dit omdat deze vanwege de enorme hitte er direct af zou branden.
Tevens was dit de eerste geslaagde poging om een jachtvliegtuig te bouwen dat in een horizontale vlucht supersonisch kon vliegen.

Rügen

Rügen is Duitslands grootste eiland en is gesitueerd in het noorden van het land en ligt in de Oostzee.
Het eiland kent een rijke geschiedenis welke terug gaat tot de steentijd, het eiland beschikt over een aantal oude kustplaatsen met hun kenmerkende oude bouwstijl, helaas kent de geschiedenis ook een donkere zijde in opdracht van Adolf Hitler werd er in de plaats Prora gebouwd aan Seebad Rügen dit moest een gigantisch vakantie resort worden met plaats aan twintigduizend mensen uit de arbeidersklasse, meer dan de grote hotelblokken en aanlegplaatsen voor boten is er nooit gebouwd, tegenwoordig is een deel verbouwd naar moderne luxe appartementen, in één van de originele niet verbouwde blokken zit het museum Dokumentationszentrum Prora.
Tevens vind je aan de sommige kustranden grote krijtrotsen.

Lofoten

De Lofoten in Noorwegen zijn een eilandengroep in het noorden van Noorwegen.
Steile haast zwarte kliffen gecombineerd, prachtig witte laag sneeuw en diverse fjorden zorgen voor een prachtig gevarieerd landschap.
En natuurlijk mogen de kenmerkende rode huizen niet ontbreken in Noorwegen.

Laatste blik zwembad Brandenburg

Het voormalige zwembad combibad Brandenburg is inmiddels zo goed als gesloopt, alleen van het grote bad resteert nog een deel van de bak welke weldra ook helemaal weg zal zijn.
13 juli was er voor de geïnteresseerden de mogelijkheid te kijken welke vrij te komen materialen ze eventueel wilden hebben voordat de sloop daadwerkelijk zou beginnen, die mogelijkheid heb ik benut om voor de laatste keer de binnenzijde (voor zover mogelijk) in beeld te brengen.
In het volgende bericht zullen de foto’s van de sloop zelf aan bod komen.