Stasigevangenis Hohenschönhausen Berlijn

Hohenschönhausen-gevangenis is een voormalige Stasigevangenis in Berlijn.
Als je ooit een trip naar Berlijn overweegt is een bezoek en tour met gids aan Hohenschönhausen een aanrader,zo kom je meer te weten of het verschrikkelijke praktijken van het  Ministerium für Staatssicherheit beter bekend als Stasi.
De gevangenis is oorspronkelijk gebouwd en in gebruik als sovjet-gevangenis, en is later overgenomen en omgevormd tot Stasigevangenis.
Tijdens het Sovjet bewind werden er 60 raamloze cellen gecreëerd. De inrichting van deze vochtige en onverwarmde kamers bestond uit een houten platform wat als bed diende en een emmer voor ontlasting.
Omdat het licht dag en nacht in de cellen brandde, hadden de gevangenen geen benul meer van dag en nacht, en werden zo psychologisch gemarteld, ook kregen gevangenen last van gezondheidsproblemen door de vieze vochtige lucht.

In 1951 komt de gevangenis onder het bewind van de Staatssicherheitsdienstes beter bekend als de Stasi.
Na de bouw van de muur op 13 augustus 1961 diende hij onder andere als gevangenis voor mensen die wilden vluchten of vertrekken, maar ook voor critici van het Oost Berlijnse bewind.
Zelfs mensen uit het vrije Westen waren niet veilig, ze werden door de stasi geobserveerd en uiteindelijk uit het veilige West-Berlijn ontvoerd naar Oost-Berlijn en vastgezet in onder meer deze gevangenis.
In de loop van de jaren specialiseerden ze zich verder in het psychologisch martelen van gevangenen.
Voorbeeld hiervan is een fictieve telefoongesprekken waarin gesuggereerd dat bijvoorbeeld dat een familielid een vreselijk lot had ondergaan, vlak voordat een gedetineerde de verhoorkamer mocht betreden om zo de te ondervragen persoon op voorhand proberen te breken.

Het hele gebied van de gevangenis stond niet aangegeven op kaarten, het werd simpelweg niet ingetekend.
En een groot gebied was simpelweg verboden gebied voor normale burgers.
Vanaf de straat werd het zicht ontnomen door hoge kantoor gebouwen die er strategisch voorgezet waren.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: